Menu Sluiten

Brandstofprijzen in Spanje

Brandstofprijzen-spanje-en-nut-van-euro98.jpg

Brandstofprijzen Spanje, en nut van Euro 98 tanken.

Zoals ook in Nederland, gaan de bezineprijzen hier in Spanje ook op en neer. Waar de prijzen de eerste 4 maanden van dit jaar de brandstofprijzen in Spanje omhoog gingen, zijn de afgelopen 2 weken de prijzen juist weer gedaald.

Het ligt er ook een beetje aan, in welke regio u zich bevind in Spanje, want iedere regio is qua brandstofprijzen weer anders dan een andere regio.

Zo betaald u aan de CostaBlanca ongeveer €1,48 voor een liter Euro 95 en voor Diesel €1,32 Deze prijzen zijn in onze regio een van de goedkopere, namelijk bij AlCampo, zie ook de prijzen, via deze link.

Veel tankstations hebben de reguliere brandstoffen, en dan hebben we het over Euro 95 (E10) en Diesel. Maar wist u dat, ondanks dat het wat duurder is qua aanschaf, beter is om Euro 98 te tanken. Door een toevoeging van ethanol is het slecht voor de auto.

Wat is het verschil tussen E5 en E10?
De benaming E5 betekent simpelweg ‘tot 5 procent ethanol’. Omdat er minder ethanol in zit dan in E10 – waar tot 10% in zit – is de energiedichtheid hoger, waardoor de auto in theorie zuiniger rijdt. Qua verbruik ligt de E10 op gemiddeld 6,0 L/100 km terwijl de E5 op 5,75 L/100 km ligt. Bij dit verbruik zijn de verschillen in brandstofprijzen bijna verwaarloosbaar, alleen is de E5 minder schadelijk dan de E10 voor veel auto’s.

Ethanol is een stofje wat schadelijk is voor bepaalde rubbersoorten die vooral in oudere auto’s en oldtimers werden gebruikt. E10 bevat dermate veel ethanol, dat er eerder lekken en motorproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast trekt ethanol vocht aan, wat inhoudt dat er roestvorming kan ontstaan in de tank van een auto die lang stilstaat.

Dus voor klanten en aspirant kopers van een vakantiewoning, en u heeft een (oudere) auto aangeschaft, probeer dan zeker als u weer naar Nederland gaat, om de tank te vullen met zo min mogelijk ethanol in de brandstof. Zelf gebruiken wij alleen maar Euro 98 van BP (Ultimate) omdat BP de enige is die geen ethanol aan Euro 98 toevoegd, of in veel mindere mate. Probeer uit de E10 te blijven, want 10% ethanol voor de motor is echt niet goed.

Pure Euro is dus wat moeilijker te vinden hier in Spanje, de meeste pompen hebben alleen Euro 95 en Diesel. Maar als je even zoekt, en zoals gezegd, eigenlijk heeft iedere BP wel Euro 98. Het kost misschien iets meer, maar in de toekomst bent u goedkoper uit.

2 reacties

 1. Joop van Santen

  Goede tip! Wij zetten de auto op een groot bewaakt parkeerterrein bij Alicante, en hebben voor het vervoer een wat oudere auto aangeschaft. Normaal tanken we Euro95, maar als we de auto op de parkeerplaats zetten voor 3 tot 5 maanden, omdat we naar Nederland gaan, dan kan ik beter Euro98 er in doen. Wist niet wat het verschil was, maar nu helemaal duidelijk.

  • admin

   Beste heer van Santen,
   Het klopt helemaal, Euro98 is gewoon veel beter voor de motor en rubber(slangen). Zeker in uw geval, dat de auto lang stil staat, is het beter om deze weg te zetten met de premium brandstof. Ook het loshalen van de accu is een aanrader, sommige auto’s hebben geen intern bewakingssysteem voor de accu, waarmee alle stroomverbruikers worden afgeschakeld onder een bepaald voltage. Resultaat, een lege accu. Het loshalen van de accu is zo gedaan, soms is het een klem, die alleen hoeft los te maken, en soms is er een (ring)sleuteltje voor nodig, om de accupool los te maken. Het is toch een fijn gevoel als je vanuit Nederland komt, en de auto gewoon start.
   Bedankt voor uw reactie,
   Team Keyholding CostaBlanca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Keyholding Costa Blanca Zuid