Menu Sluiten

Huis kopen in Spanje, waar op letten?

Huis kopen aan de Costa Blanca, zee en palmbomen

Een huis kopen in Spanje…

Steeds meer mensen zien het voordeel er van in, om een huis te kopen in Spanje, waarvan de Costa Blanca schijnbaar toch de meeste mensen trekt.
Maar er komt meer bij kijken dan zomaar “even een huisje kopen in Spanje” Graag geven we hier wat tips om toch maar beter goed voorbereid te werk te gaan.

Geen overhaaste beslissing nemen.

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn, we hebben besloten om een huis te kopen in Spanje, en we “gaan dit wel even doen”. Wel één van de meest gemaakte fouten is dat je zeker geen overhaaste beslissing moet nemen om een Spaanse Villa, Appartement of Bungalow te gaan kopen. Want heeft u uw huiswerk wel gedaan? Want waar let u allemaal op. Als het zonnetje schijn in Spanje, is ieder huis een aanrader, maar eenmaal gekocht, blijkt het wellicht niet allemaal wat u verwacht had. Wat te denken aan de toekomst, wilt u uw tuin zelf gaan doen, of laat u dat doen? Wilt u nu een bovenverdieping, omdat het uitzicht zo mooi is, maar als u ouder wordt, en deze mooie bovenverdieping is alleen toegankelijk via een trap, dan heeft u wellicht in de toekomst een probleem. Veel van die trappen zijn buiten, daar hangt u niet gemakkelijk een traplift aan vast, en dan maar de vraag of dit zomaar mag. Kijk dus vooral verder dan nu, kijk in de toekomst. Neem dus bijvoorbeeld een appartement met een binnenlift. Dan heeft u ook een mooi uitzicht, maar u bent wel op de toekomst voorbereid.

Zwembad voor uzelf, of met anderen delen?

ZwembadOok iets waar u aan moet denken, wil ik een zwembad voor ons alleen, even uitgaande dat u met twee personen bent, of ga ik voor een zwembad die ik moet of kan delen met andere bewoners? Ieder zwembad heeft zijn voor en nadelen. Zo heeft u bij een zwembad, gedeeld met anderen, aanspraak met andere bewoners, de vraag is dan, wilt u dat. Ook wordt zo’n zwembad met anderen gedeeld, en betaald door middel van de VVE, dat is in Spanje een stuk minder dan in Nederland, zo betaal je gemiddeld als u een appartement betrekt, met lift, tuin en zwembad onder de 100 euro per maand. Daar hoeft u zelf dus niets meer aan te doen. Maar wat nu als u meer op uzelf bent, en dus een zwembad voor uzelf wilt hebben? Dat is bij een appartement meestal niet mogelijk, dus wordt het een villa of bungalow, en soms zelfs is een ruitjeswoning, ja we zien er wel wat in Spanje, mogelijk. Dan beheert u zelf het zwembad, kost u zelf water, onderhoud en schoonmaken, wat al gauw of zo’n 35 euro per maand komt. Allemaal keuzes om over na te denken, en doe dat dan ook.

Neemt u een makelaar voor uw huis, of toch niet?

Uit kosten overwegende factoren kunt u wellicht denken, ik ga lekker zelf op zoek naar een huis, en ik laat mijzelf wel informeren. Maar wij weten uit ervaring, dat u toch beter een (Nederlandse) makelaar in de hand kunt nemen. Een veel gemaakte fout, deze makelaar kost U niets extra, zeker niet als u nieuwbouw koopt. De makelaar wordt namelijk betaald vanuit de projectontwikkelaar. Nu zijn er veel Nederlandse en Belgische makelaars aan de Costa Blanca, maar het is ook daar wel even uitkijken welke u neemt. Sommige makelaars promoten hun “kunnen” door middel van tv programma’s, zoals bv op RTL4, met snelle jongens die wel even zorgen dat u een huisje kan kopen. Kijk bijvoorbeeld waar zulke snelle jongens in rijden, meestal gaat het om, zoals wij dat noemen, “dozenschuivers”, rijden bijvoorbeeld in een Bentley of Lamborghini of iets anders in deze prijsklasse. Wij zeggen dan, haak dan maar af, dit zijn meestal grootsprekers, weten wij helaas uit ervaring. Kies een goede Nederlandse of Belgische makelaar, en bekijk de reviews van andere klanten. We willen geen reclame maken voor makelaars, maar zoek bijvoorbeeld eens op “Nederlandse makelaar Bosta Blanca” of “huis kopen aan de Costa Blanca” en maak uw keuze. Bel ze op, en doe niet alles alleen per mail, contact via beeldverbinding. Let op wat ze zeggen, vermeid grootspraak, wat meestal duid op snel handelen. Neem de tijd, laat u niet verrassen door, we hebben morgen weer een klant, of, dit is deze laatste enz. Doorzie de makelaar.

Advocaat of ook deze maar niet?

Tijdens het kopen van een huis in Spanje komt veel kijken. Dat kunt u, of beter gezegd, dat denkt u, zelf doen, maar wij weten dat u voor zo’n 1500 euro een advocaat kunt nemen, die alles in de gaten houdt, en alles regelt. Hij of zij regelt de financiën, de overdracht bij de notaris, de machtigingen, eventueel doet hij of zij de NIE aanvraag, Spaanse bankrekening aanvragen, kortom, zo’n Advocaat is het geld waard, kunnen wij be-amen.  Ga dus niet zelf het wiel uitvinden, en denken, ik doe dat wel even, want dat heb ik in Nederland ook zo gedaan. Niet doen. Maar het is uw keuze.

Zorg dat de financiering in orde is.

Kunt u het huis betalenWist u bijvoorbeeld dat als u een woning koopt, dat u altijd eigen geld moet meebrengen, want de banken financieren maximaal 70% van de prijs. Ook de belastingen moet u uiteraard betalen en de kosten koper. Kosten koper is zo’n 4% en de belasting is zo’n 10% van de aankoopprijs. Zoals we al hierboven hadden vermeld, neem een advocaat,deze kan bijvoorbeeld checken of alles juridisch in orde is. We blijven toch vergelijken met Nederland, en dat is verkeerd, want in Spanje werkt het nu eenmaal net iets anders. Ook als u bijvoorbeeld in Januari een huis koopt, en de overdracht in januari of februari is, dan betaald u dat jaar GEEN belasting. Gekke regeling, maar scheelt weer een jaartje uitgaven. Koopt u dus in December een huis, zorg dan dat de overdracht in Januari is, of later, alle beetjes helpen.

Zomaar een paar tips die u helpen om een huis te kopen in Spanje. Neem deze ter harte, tenslotte hebben wij het zelf al meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Keyholding Costa Blanca Zuid