Menu Sluiten

Nederlandse makelaar in Spanje

Nederlandse makelaar in Spanje

Na ons vorige bericht, huis kopen in Spanje, waar op letten, gaan we vandaag verder in deze materie, en wel, moet je nu een Nederlandse makelaar in Spanje hebben, of is een Spaanse makelaar net zo goed?

Ten eerste, zowel een Nederlandse, Belgische of Spaanse makelaar, zullen best goed zijn in hun vak, maar het gaat er meestal om, hoe gaan ze met klanten om, hoe is de nazorg, en natuurlijk, de taalbarrière. Want als u een huis aan de Costa Blanca, of Costa Brava wilt kopen, dan adviseren wij altijd wel een advocaat in de arm te nemen, voor de kosten hoeft u het niet te laten, het scheelt zoveel ergernis achteraf.

Nieuwe woning of gebruikte woning in Spanje?

Of u naar Spanje wilt komen om een nieuwe villa, appartement of rijtjeswoning te kopen, u heeft de keuze uit zowel nieuw als bestaande woningen. Gebruikte woningen zijn meestal natuurlijk wat ouder, te herkennen aan de oranje dakpannen, maar tegenwoordig staan er ook bijna nieuwe appartementen te koop, waarvan de oude eigenaar toch af wilt, door wat voor reden dan ook. Maar bij een wat oudere woning, moet u goed nadenken over waarom deze weg wordt gedaan. We krijgen best wat verhalen te horen, dat, zeker meer naar het binnenland van Spanje, dat er soms huizen worden aangeboden, die er al jaren illegaal staan. De Spanjaard bekommerd zich daar niet zoveel om, maar als u zo’n woning wilt kopen, zonder dit te weten, kan het heel vervelend aflopen. Door een combinatie van een Nederlandse makelaar, die goed Spaans kan, om eventuele taalbarrières uit te sluiten en een Spaanse advocaat, is het bijna onmogelijk om een kat in de zak te kopen. Tenslotte kan de Spaanse advocaat precies de Spaanse wet, en dat heeft ten opzichten van een Nederlandse advocaat die in Spanje woont en werkt, veel minder. Ik zeg niet dat ze niet kundig zijn, maar je kunt niets uitsluiten.

Nederlandse makelaar dus

We zeggen voluit, ja, maar ook daar heb je van die snelle jongens bij, die snel even een appartementje willen verkopen bij. Die komen dan voorgereden in een Bentley, wij zeggen dan al, dan betaal je teveel voor het appartement, want anders kom je wel aanrijden met een VW of iets. Maar goed, als je je huiswerk een beetje goed hebt gedaan, dan hebt je waarschijnlijk ook van die televisieprogramma’s gezien, waarbij makelaars, die snelle jongens met het bovenste knoopje open, en een snel kapsel, of van die oude mannetjes, die heel graag een appartement willen verkopen van een bekende, want ja, het is op televisie, en dus doen we alles om wat verkocht te krijgen. Nee, neem gewoon een Nederlandse of Belgische makelaar die gewoon is en blijft, geen hoogmoedswaanzin heeft, en met beide benen op de grond blijft staan, en niet teleurgesteld is als u toevallig even toch niets koopt. Het is geen pakje boter wat u gaat kopen. Soms doen er mensen wel twee jaar over, om toch uiteindelijk dat geliefde huis in Spanje te kopen. Je kunt niet iets overhaasten. Dus een Nederlandse makelaar, met een Spaanse advocaat is de beste combinatie. En voor alles geldt, voelt u er zich niet fijn bij, neem een andere makelaar, er zijn er tenslotte genoeg, je moet alleen de juiste treffen waar u zich fijn bij voelt.

En dan? De nazorg van de makelaar.

We maken een stap vooruit, u heeft uw woning bijna gekocht, en u heeft dus alles laten uitzoeken of het legaal is e.d. Nederlandse makelaar aan het werk in SpanjeGefeliciteerd bijna met uw woning,en welkom bij de club zouden we bijna zeggen, want u bent niet alleen aan de Costa Blanca. Maar nu begint het pas, want heeft uw makelaar of advocaat u bijvoorbeeld geholpen met de aanvraag van het NIE nummer, want zonder dit nummer geen huis. En een Spaanse bankrekening? Een makelaar in Spanje heeft alleen tot taak om het huis verkocht te krijgen, en daar stopt het meestal. Iedereen kan dus zomaar zich uitgeven als makelaar. Kies dus een makelaar die verder gaat, vraag daar ook naar voordat u met iemand in zee gaat. Er zijn allemaal dingen die geregeld moeten worden. Gelukkig zijn er al heel wat Nederlanders u voorgegaan dus iedereen weet hoe het werkt. Maar ook de aanvraag voor stroom en water, internet , verzekering enz. Dat alles moet ook geregeld worden. Omdat er zoveel Nederlanders wonen, hoor je van alle kanten wel berichten van dit moet je doen, dit is daar goedkoper, dus je wordt bijna één grote familie van elkaar.

Kortom, wij raden u aan om dus goed voorbereid naar Spanje te gaan, sterker nog, een (Nederlandse) makelaar kunt u beter al eerder hebben gesproken, en uw wensen kenbaar maken, zodat er een soort profiel wordt gemaakt, van wat u precies zoekt. Vraag ook,zolang u oriënterend bent in Nederland, om geregeld updates, of maak contact via zoom bijvoorbeeld. Je bouwt toch een soort band op.

Mocht u nu een huis hebben gekocht, dan begint ook de inrichting nog, hoewel er ook woningen zijn die key-ready zijn. Een leuk vooruitzicht, we wensen u alvast een goede tijd in Spanje, en wellicht kunnen wij u ook van dienst zijn. De wereld is tenslotte maar klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Keyholding Costa Blanca Zuid