Menu Sluiten

Nieuwe Regelgeving: Gediplomeerde Makelaars Spanje

Gediplomeerde makelaars in Spanje

Het is zover, vandaag, 16 Oktober 2023 gaat de boeken in als een mijlpaal, want nu mag je alleen nog in de regio Alicante, Castellon en Valencia Spanje, dus zeker de Costa Blanca, als gediplomeerde makelaar huizen aanbieden in deze regio’s.

Wat houdt dit in, een gediplomeerde makelaar?

registro-API-coapi-alicante gediplomeerde makelaarAl jarenlang is het komen en gaan van “makelaars” die een graantje willen meepikken uit de grote vijver van aangeboden (vakantie)huizen in Spanje. Iedereen mocht in principe huizen verkopen, vandaar dat je bijvoorbeeld ook van die “snelle jongens” uit Nederland (en op TV) zag, die wel eventjes een huisje wilde verkopen aan Nederlanders, Belgen enz. We hebben ze zelf gezien, komen aan een peperdure auto, niets op tegen, maar dan denken we al gauw, dan is het huis te duur, en betaal ik die auto. Wij zien liever een goede (Nederlandse en Belgische) makelaar, die aankomt in een fiat 500 ofzo, dat heeft voor ons meer waarde. Maar goed, iedereen probeert een leuke boterham te verdienen, niets op tegen, maar dan zien we ook wel graag dat er na een verkoop, een goede aftersales is, en daar ontbreekt het wel eens aan. Het huis is gekocht, de rest zoek je zelf maar uit, denken sommige flits makelaars, want dat zijn het in principe, komt er iets anders leuks op hun pad, dan laten ze de huizen weer liggen.

Een gewaarschuwd mens

Het is dus vanaf vandaag 16 Oktober 2023 het advies om dus te vragen of de beoogde makelaar in Spanje, gediplomeerd is. Dan weet je dat deze een cursus heeft gedaan, krijgt een speciale code die bv op je website mag voeren. Staat een stuk beter ook. Zie het als in Nederland, daar heb je ook makelaars die beëdigd zijn, en je hebt daar de zolderkamer makelaars. En, daarbij, ook al ben je gediplomeerd makelaar in Spanje, je met dus ook een fysiek Spaans adres hebben. Nu zijn daar natuurlijk ook wel weer mazen in de wet te verzinnen, maar het komt er op neer dat je dus naar een makelaarskantoor gaat, en niet naar een zolderkamertje, 3 hoog achter.

Waar moet de gediplomeerde makelaar aan voldoen en hebben gedaan?

Als u als makelaar uw beroep wilt blijven uitoefenen, moet u voldoen aan de volgende vereisten, zoals uiteengezet in decreet 98/22 van 29 juli, van de Raad:

– Een voor het publiek openstellen (in het geval van activiteiten die uitsluitend door telematica worden uitgevoerd, moet het een zekerheid hebben voor een grotere dekking);

– Beswof de beroepsopleiding voor de uitoefening van de activiteit van een aantal van de volgende manieren overeenkomstig de hieronder beschreven inhoud van alternatieve opleiding:
Bezit de officiële titel van Agent of Real Estate
Om een universitair diploma te houden dat behoort tot de tak van Sociale en Juridische Wetenschappen, Techniek of Architectuur
Een training van ten minste 200 uur in onroerend goed, gerelateerd aan bemiddeling, advies- en managementdiensten, in face-to-face, afstand of virtuele modus. De COAPI verzorgt deze training.

– Zorgen voor een zekerheidsverzekering van EUR 60.000 per voor het publiek open en het jaar van dekking
– Zorg voor een professionele wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van 600.000 euro per ongeval.

Conclusie van een gediplomeerde makelaar

Kortom, als u dit leest, vraag of uw huidige, of toekomstige makelaar in Spanje voldoet aan deze eisen. Voldoet deze er niet aan, zoek een andere makelaar, er zijn er tenslotte genoeg.

We hebben het u makkelijk gemaakt, ten tijde van dit schrijven is er al een lijst met 246 goedgekeurde makelaars, verdeeld over vele plaatsen, dus er is er altijd wel een in de buurt.

De gehele lijst kan op de website van APIAL worden ingezien: Klik hier voor de lijst. Hieronder ziet u een stukje van de lijst, als u op bv LOCALIDAD klikt, filtert u alle locaties, en staan deze mooi onder elkaar. Dit kunt u uiteraard ook met bv PROVINCIA doen, dan filtert u op provincie.
Screenshot stukje van gediplomeerde makelaars in Spanje

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Keyholding Costa Blanca Zuid